اگر به تازگی برای معاینه دندان به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کردهاید و دندانپزشک به شما گفته که شما نیاز به پر کردن دارید! نگران نباشید چون شما تنها نیستید. اکثر افراد در طول زندگی خود به پر کردن حداقل ۱ دندان نیاز دارند. ترمیم، درمانی برای دندانهای آسیبدیده در اثر پوسیدگی است که عملکرد و شکل طبیعی دندان را باز میگرداند و از پوسیدگی بیشتر جلوگیری میکند. اما گاهی ممکن است هزینه ترمیم دندان برای برخی افراد نگرانکننده باشد. تیم دندانپزشکان متخصص در کلینیک دندانپزشکی زمرد با بهرهگیری از دانش تخصصی، مهارت، ابزار و دستگاههای روز دنیا و تعهد به درمان بیماران، آماده هستند تا انواع خدمات درمانی برای ترمیم دندانهای شما عزیزان را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت ارائه دهند. در این مقاله تصمیم داریم درباره هزینه پرکردن و ترمیم دندانها با مواد مختلف صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
پر کردن یا ترمیم دندان چیست؟
وقتی باکتریهای دهانی با تولید مواد اسیدزا، مینای دندان را فرسوده میکنند و باعث ایجاد سوراخ میشوند، پوسیدگی دندان ایجاد میشود. حفرههای کوچکتر معمولا با پرکردن ترمیم میشوند اما حفرههای بزرگتر ممکن است نیاز به درمانهای پیچیدهتری داشتهباشند. در این روش، دندانپزشک بخش پوسیده دندان شما را برمیدارد و سپس سوراخ را با آمالگام یا کامپوزیت همرنگ دندان پر میکند. این کار، پیشرفت پوسیدگی دندان را متوقف میکند و خطر آسیب بیشتر به دندان را کاهش میدهد. دندانپزشکی ترمیمی بزرگترین شانس برای سلامت دهان و دندان در طولانیمدت است و توانایی شما را برای خوردن، صحبت کردن و جویدن بهبود میبخشد.
هزینه ترمیم دندان در سال 1402 چقدر است؟
هزینه ترمیم دندان با توجه به جنس و کیفیت مواد مورد استفاده، مهارت دندانپزشک، تجهیزات مورد استفاده و قیمت ارز متفاوت است.
لیست قیمت پر کردن دندان 1402 (با مواد کامپوزیت و آمالگام)
لیست هزینه ترمیم دندان با مواد کامپوزیت و آمالگام در جدول (1) ارائه شده است.
هزینه پر کردن دندان به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینه ترمیم دندان بسته به عوامل مختلف میتواند متفاوت باشد. نوع و کیفیت مواد مورد استفاده برای پر کردن یکی از مهمترین عوامل است. آمالگام ارزانترین گزینه و رزین کامپوزیت و طلا به ترتیب، گرانتر هستند. سطح و عمق پوسیدگی نیز یک عامل موثر در هزینه است که هرچه پوسیدگی بیشتر باشد، هزینه درمان را نیز افزایش خواهد داد. علاوهبراین، مهارت دندانپزشک و شهرت او، مکان مطب دندانپزشکی و نوع پوشش بیمهای که دارید نیز میتواند بر هزینه تأثیر بگذارد.
مزایا و معایب ترمیم دندان
دندانپزشکی ترمیمی طیف گستردهای از مزایا را برای افراد در هر سنی ارائه میدهد که عبارتند از:
- بازگرداندن سلامت دهان و دندان
- بهبود عملکرد جویدن
- از بین بردن درد دندان
- کاهش خطر مشکلات دندانی در آینده
- بهبود ظاهر دندان
اما ترمیم و پر کردن ممکن است با عوارضی نیز همراه باشد. شایعترین عارضه، مقداری درد بعد از ترمیم و حساسیت موقت دندانها است اما بهندرت ممکن است بیمار دچار عفونت یا واکنش آلرژیک به مواد ترمیم شود.
انواع مواد پر کننده و هزینه ترمیم دندان
پرکردن دندان با کمک مواد مختلفی مانند آمالگام، رزین کامپوزیت، طلا و سرامیک انجام میشود. آمالگام رایجترین نوع پرکننده است که از مخلوطی از فلزات از جمله نقره، جیوه، روی و قلع ساخته میشود. رزین کامپوزیت یک ماده پلاستیکی است که با رنگ دندان مطابقت دارد. پرکنندههای طلا نیز از آلیاژ طلا ساخته میشوند و گرانترین انواع پرکنندهها هستند. پرکنندههای سرامیکی از نوعی شیشه ساخته میشوند و با رنگ دندان مطابقت دارند. بسته به میزان ترمیم، حساسیت به مواد پرکننده، محل حفره و بودجه افراد، نوع مواد مورداستفاده برای آنها نیز متفاوت است.
ترمیم با طلا معمولا سفارشی و بسیار گرانقیمت است اما اغلب افراد، رنگ تند طلا را روی دندان خود نمیپسندند. بااینحال، طلا بهخوبی توسط بافت لثه تحمل میشود و ممکن است بیش از 20 سال دوام بیاورد. پرکنندههای آمالگام (نقره) در برابر سایش، مقاوم و نسبتا ارزان هستند و بهدلیل رنگ تیره و عمر بالا، بهترین انتخاب برای دندانهای عقب محسوب میشوند. رزینهای کامپوزیت طبیعیتر بهنظر میرسند، چون با رنگ دندان مطابقت دارند. کامپوزیتها نسبت به آمالگام دوام کمتر و پتانسیل لکهدار شدن را دارند اما ماندگاری بالایی ندارند ولی بااینحال برای دندانهای جلو مناسبترند. پرکنندههای سرامیکی که اینله یا آنله نامیده میشوند، بهصورت سفارشی در آزمایشگاه ساخته و سپس به دندان چسبانده میشوند. آنها با رنگ دندان مطابقت دارند و در برابر لکه شدن مقاومت میکنند اما گران هستند.
چه زمانی به پرکردن دندان نیاز داریم؟
دندانپزشکان از یک آینه کوچک برای معاینه سطوح هر دندان استفاده میکنند و هر چیزی که غیرطبیعی بهنظر برسد (مانند تغییر رنگ، حساسیت به تغییرات دما یا پوسیدگی) را به دقت مورد بررسی و عکسبرداری قرار میدهند درمان بستگی به میزان آسیب و نوع مواد ترمیم دارد. در هرصورت، وجود یک یا چند مورد از موارد زیر ممکن است زنگ هشدار نیاز به پرکردن دندان باشد:
- درد دندان
- حفره یا پوسیدگی دندان
- لکههای زرد، سفید یا قهوهای روی دندان
- دندانهای آسیبدیده یا شکسته
- آبسه
- بوی بد دهان
چطور میتوان قیمت پر کردن دندان را کاهش داد؟
یک نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه در آمریکا نشان داد که حدود 46 درصد از کودکان بین 2 تا 19 سال پوسیدگی دندان دارند و 13٪ حفرههایی در دندانهایشان دارند که درمان نشدهاند. 92 درصد از بزرگسالان 20 تا 64 ساله نیز پوسیدگیهایی دارند که 26٪ آنها درمان نشدهاند. این پوسیدگیهای درماننشده باید پر شوند اما افراد برای عدم اقدام به درمان، دلایل مختلفی دارند که هزینه اغلب مهمترین نقش را دارد. پرکردن دندان ممکن است در حد بودجه خانواده نباشد. اما پوسیدگی دندان به این چیزها توجهی ندارد و خودبهخود از بین نمیرود و مشکلات جدیتری را ایجاد میکند. خوشبختانه کارهایی وجود دارد که میتوانید برای کاهش هزینه ترمیم دندان انجام دهید:
- پیشگیری: همیشه پیشگیری بهتر و ارزانتر از درمان است. رژیم غذایی سالم و رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند در اینخصوص کمککننده باشد. بنابراین، بهطور مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، غذاها و نوشیدنیهای شیرین را محدود کنید و هر 6 ماه 1 بار برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. والدین همچنین ممکن است بخواهند از سیلانتهای دندانی برای فرزندانشان استفاده کنند. سیلانتها رزین مایعی هستند که روی دندانهای آسیاب کودک ریخته و سفت میشود و یک پوشش بادوام را تشکیل میدهد که از دندانهای مستعد پوسیدگی در برابر هجوم باکتریها محافظت میکند. بااینوجود، باز هم برخی افراد ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند.
- اقدام سریع: دندانپزشکان میتوانند پوسیدگی را با اشعه ایکس، مدتها قبل از اینکه کار به جاهای باریک بکشد، تشخیص دهند. بههمین دلیل انجام معاینات منظم دندانپزشکی بسیار مهم است. پوسیدگیها بهصورت حفرههای کوچک و کمعمق در مینای دندان شروع میشون و بهتدریج راه خود را به سایر سطوح دندان و دندانهای مجاور باز میکنند. تفاوت فاحشی بین پر شدن یک پوسیدگی کوچک و پوسیدگی عمیقی که تا چند سطح نفوذ کرده، وجود دارد. هزینه ترمیم دندان نیز برای پوسیدگیهای کوچک بسیار کمتر از پوسیدگیهای بزرگ است.
- هزینه مواد پرکننده دندان: بیمارانی که بودجه کافی ندارند، میتوانند از دندانپزشک بخواهند که دندانشان را با آمالگام پر کند که کمهزینهترین گزینه در بین تمام گزینهها است. اگر دندانپزشک نتواند گزینهای ارزان برای پر کردن را ارائه دهد، شما میتوانید بهدنبال دندانپزشک دیگری باشید.
- بیمه دندانپزشکی: بیمههای دندانپزشکی معمولا درصد قابلتوجهی از وجه درمان را پوشش میدهند که میتواند هزینههای پرداختی را به میزان زیادی کاهش دهد.
مراحل پر کردن دندان
برای ترمیم دندان، ابتدا دندانپزشک دندان را با بیحسی موضعی، بیحس میکند. در مرحله بعد، دندانپزشک از مته برای ساییدن مینای دندان و از بین بردن پوسیدگی استفاده میکند. وقتی مته به عاج یا لایه دوم دندان میرسد، دندانپزشک از متهای با سرعت پایینتر استفاده میکند، چون عاج نرمتر از مینای دندان است. سپس فضا را شکل میدهد تا آن را برای پر کردن آماده کند. همچنین، ممکن است برای محافظت از پالپ دندان (جایی که اعصاب قرار دارند) یک پایه یا یک لاینر قرار دهد.
سپس دندان را با ژل اسیدی، اچ میکند. اچ کردن سوراخهای ریزی را در مینای دندان ایجاد میکند که مواد کامپوزیت، آنها پر میکنند. از ماده باندینگ نیز برای چسبیدن بهتر مواد به دندان استفاده میشود. پرکردگیهای باند شده کمتر در معرض خطر نشت یا پوسیدگی زیر پرکننده قرار میگیرند. انواع خاصی از پرکنندههای کامپوزیتی با نور خاصی سخت میشوند. در نهایت، دندانپزشک از فرز برای تکمیل و صیقل دادن دندان پرشده استفاده میکند.
پس از ترمیم، ممکن است تغییراتی در حساسیت دندان تجربه کنید، اما این علائم معمولا مدت زیادی دوام نمیآورند و با گذشت زمان از بین میروند. بااینحال، اگر درد و فشار اضافی را هنگام گاز گرفتن احساس کردید، ممکن است به بلندی بیش از حد دندان مربوط باشد که دندانپزشک بهراحتی میتواند آن را اصلاح کند. در برخی موارد، افراد ممکن است پس از ترمیم احساس شوک شدیدی را تجربه کنند که به آن شوک گالوانیکی میگویند. این نوع شوک توسط دو فلز (یکی در دندانی که به تازگی پر شده و دیگری در دندانی که در حال لمس است) ایجاد میشود که جریان الکتریکی در دهان شما تولید میکند و موقت است.
منظور از کلاسبندی یا سطح ترمیم دندان چیست؟
کلاسبندی یا سطح ترمیم دندان، برای شناسایی و تعیین نوع و میزان آسیب وارده به دندان و نوع ترمیمی که برای آن مناسب است، استفاده میشود. 5 نوع کلاس ترمیم دندان در 5 سطح وجود دارد که در ادامه به توضیح مختصری درباره آنها میپردازیم:
- کلاس 1: پوسیدگیهای سطح رویی دندان که چندان عمیق نیست و تا لبه تاج پیش نمیرود.
- کلاس 2: پوسیدگی سطوح بین دندانی که به علت عدم رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان و استفاده نکردن از تخ دندان بعد از غذا ایجاد میشود.
- کلاس 3: مشابه کلاس 2 اما با پوسیدگی بیشتر همراه است. پوسیدگی در نواحی تاج و تنه تاج دیده میشود.
- کلاس 4: پوسیدگی شدیدتر از و از تنه به لبه تاج میرسد.
- کلاس 5: شدیدترین نوع پوسیدگی که هم سطوح و هم عمق دندان را درگیر میکند و در فاصله خط لثه، بین تاج و ریشه ایجاد میشود.
هزینه بیلداپ دندان با آمالگام و کامپوزیت
بیلدآپ برای دندانهایی انجام میشود که بخش زیادی از بافت خود را از دست دادهاند و با روشهای معمول ترمیم نمیتوان دندان را نجات داد.
چرا هزینه ترمیم دندان با کامپوزیت بیشتر از آمالگام است؟
هزینه ترمیم دندان با کامپوزیت به دلایل زیر بیشتر از آمالگام است:
- مواد کامپوزیت پیچیدهتر و گرانتر است و نیاز به تجهیزات و تخصص بیشتری برای اجرا دارد.
- کامپوزیت زیبایی بیشتری دارد و بهدلیل اینکه رنگ آن به رنگ دندان شبیه است، برای ترمیم دندان در نقاط قابل مشاهده مانند جلوی دهان استفاده میشود.
- کامپوزیت عمر کوتاهتری نسبت به آمالگام دارد و باید بیشتر تعویض شود.
- هزینه تولید کامپوزیت بالاتر از هزینه تولید آمالگام است.
هزینه ترمیم دندان شکسته جلو چقدر است؟
هزینه ترمیم دندان شکسته جلو با توجه به جنس و کیفیت مواد مورد استفاده، مهارت دندانپزشک، تجهیزات مورداستفاده و قیمت ارز متفاوت است.
سخن پایانی
هدف از دندانپزشکی ترمیمی، ترمیم دندانهای آسیبدیده و بهبود سلامت و عملکرد کلی دهان است. گاهی پر کردن دندان برای بعضی افراد میتواند ترسناک باشد، بهخصوص اگر قبلا آن را انجام نداده باشند اما توصیه ما و تمام دندانپزشکان این است که هرچه زودتر مشکلات دندانی را درمان کنید، احتمال بروز پیامدهای بعدی در آینده کمتر میشود. اگرچه هزینه ترمیم دندان ممکن است برای عدهای نگرانکننده باشد اما ترمیم بهموقع میتواند در درازمدت باعث صرفهجویی در وقت و کاهش احتمال مشکلات بعدی شود. تیم دندانپزشکان متخصص ما در کلینیک دندانپزشکی زمرد آماده هستند تا خدمات مشاوره و ترمیم دندان را با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت به شما عزیزان ارائه دهند. رضایت و اعتماد شما مایه دلگرمی ما است.
یک دیدگاه بنویسید