بوی بد دهان مشکل رایجی است که بسیاری از افراد درگیر آن هستند. انتشار بوی بد از دهان تا حدی طبیعی است و ممکن است بهعلت مشکلات سادهای مانند خشکبودن دهان یا خالیبودن معده اتفاق بیفتد، اما زمانی که هیچ راهکاری برای رفع بوی بد دهان موثر نباشد، باید به یک پزشک متخصص دهان و دندان مراجعه کنید تا علت زمینهای مشکلتان مشخص شود. در ادامه با ما همراه شوید تا شما را با علائم این بیماری، راههای درمانی و روشهای جلوگیری از بوی بد دهان و دندان آشنا کنیم.
بوی بد دهان چیست؟
بوی بد و نامطبوع دهان عارضهای ناخوشایند است که هالیتوز نام دارد. در بیشتر موارد خود بیمار و اطرافیانش این عارضه را با انتشار بوی آزاردهنده از لثهها و دندانها احساس میکنند و در برخی موارد این بیماری همراه با علائم دیگری خود را نشان میدهد که پزشک باید با آزمایشات مختلف، علت اصلی آن را پیدا کند.
علائم هالیتوز
تنها علامت بیماری هالیتوز انتشار بوی بد از دهان نیست و اگر مبتلا به این بیماری باشید، احتمالا علائم زیر را مشاهده کنید:
- انتشار بوی نامطبوع از دندانها و لثه؛
- سفتشدن و تغییر بافت لثه؛
- ایجاد پلاک بر روی دندانها؛
- تورم و خونریزی از لثه؛
- خشکشدن دهان؛
- ایجاد درد در ناحیه گلو و بینی؛
- تورم گرههای لنفاوی؛
- سفتشدن و خشکشدن زبان؛
- احساس سوزش در قسمت زبان و لثه؛
- احساس مزه ترش یا تلخ در دهان.
علت بوی بد دهان چیست؟
بهطورکلی بوی بد دهان ممکن است علل مختلفی داشته باشد و این علل با توجه به سبک زندگی برای هر فرد متفاوت است؛ مثلاً بعضی از افراد بهعلت عدم رعایت نکات بهداشتی عموماً دهانشان بوی نامطبوعی میدهد. برخی دیگر ممکن است مبتلا به عفونت در ناحیه حلق، گلو، بینی و سینوسها باشند و تا زمانی که این عفونتها درمان نشود، بوی بد دهان همچنان وجود خواهد داشت. مصرف الکل، استرس، روزهگرفتن، گرسنهماندن، خشکشدن دهان و … هر یک میتوانند علت اصلی بوی بدن دندان و دهان باشند و رفع بوی بد دهان تنها با شناخت علت اصلی و اولیه امکانپذیر خواهد بود.
علتهای رایج بوی بد دندان
رایجترین علل بوی بد دندان و دهان و عبارتاند از:
- عدم رعایت نکات بهداشتی مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن؛
- خرابی و پوسیدگی دندانها؛
- عفونت و یا زخم در ناحیه دهان، لثه، گلو و بینی؛
- مشکلات معده:
- سیگار کشیدن و مصرف دخانیات؛
- مصرف الکل؛
- مصرف بعضی از داروها؛
- رژیم غذایی نامناسب؛
- استرس.
راههای درمان بوی بد دهان
برای درمان بوی بد دهان، ابتدا باید علت زمینهای آن مشخص شود. بعداز مشخصشدن علت مشکل، میتوانید با آگاهی بیشتری راهکارهای درمانی مختلف را امتحان کنید و درصورتیکه با راهکارهای خانگی و سنتی به مقصود خود نرسیدید، باید برای بررسی و چکاپ دندانها، لثه، حلق و بینی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
رفع بوی بد دهان ناشی از خرابی دندان
اگر از خرابی دندان علت مشکل شما باشد، راهکارهای مختلفی برای رفع بوی بد دهان پیش رویتان قرار داد. واضحاً اولین کاری که باید انجام دهید، مراجعه به پزشک و بررسی وضعیت دندانهایتان است. اگر مشکل از خرابی و پوسیدگی دندانهایتان باشد، پزشک به شما راهکارهایی برای رفع آن خواهد داد و میتوانید با سادهترین درمانهای دندانپزشکی این مشکل را برطرف کنید.
مشکلات دندانی رایج، منشا بوی بد دهان
یکی از رایجترین علل ایجاد بوی بد دهان، مشکلات دندانی مختلف است. در این بین پوسیدگی دندانها میتواند نقش اساسی در ایجاد بوی بد در دهان ایفا کند و اگر پیگیر درمان پوسیدگی دندانهای خود نباشید، مطمئناً تا مدتها بوی نامطبوع دهانتان هم خودتان و هم دیگران را آزار خواهد داد. فرقی نمیکند پوسیدگی و خرابی دندانتان سطحی باشد یا عمیق؛ بوی بد یک زنگ هشدار برای این است که پیگیر درمان دندانهای خود باشید و اجازه ندهید پوسیدگی به عصب دندانهایتان برسد.
روشهای درمان خانگی بوی بد دهان
بهطورکلی راهکار خاصی برای درمان خانگی بوی بد دهان وجود ندارد؛ اما شما میتوانید با انتخاب یک سبک زندگی سالم از بسیاری از مشکلات دهانی و دندانی جلوگیری کنید و به این ترتیب از شر بوی بد دهان خلاص شوید. یک سبک زندگی سالم باید شامل رژیم غذایی درست، رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان، مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، استفاده مرتب از دهانشویه و مصرف مواد غذایی خوشبوکننده دهان باشد.
روشهای درمانی گیاهی ازبینبردن بوی بد دهان
درمانهای گیاهی مختلفی برای ازبینبردن بوی بد دندان و دهان وجود دارد و شما میتوانید از گیاهان زیر برای داشتن احساسی خوشایند در دهان خود استفاده کنید:
- گلاب؛
- روغن درخت چای؛
- جوش شیرین؛
- ترکیب سرکه و آب؛
- روغن دارچین؛
- رازیانه؛
- میخک؛
- چای سبز و سیاه؛
- دمنوش جعفری و نعنا.
راههای جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان
جهت جلوگیری از ایجاد بوی بد در دهان توصیه میکنیم حتماً نکات بهداشتی را جدی بگیرید. رعایت این نکات بسیار ساده به شما کمک میکند هم سبک زندگی سالمی داشته باشید و هم دچار مشکلات دهان و دندان نشوید.
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در طول روز را جدی بگیرید.
- پساز مسواکزدن دندانها حتماً زبان خود را نیز بهخوبی شستشو دهید.
- حتماً هفتهای دو تا سه بار از دهانشویههای بدون الکل جهت ازبینبردن باکتریهای مضر و میکروبها استفاده کنید.
- رژیم غذایی خود را رعایت کنید و تا جای ممکن بهتر است از غذاهایی با بوی تند و تیز حاوی سیر، پیاز و ادویههای تند اجتناب کنید.
- میوهها یا سبزیجاتی مانند خیار، سیب، کاهو، هویج و گلابی را در برنامه غذایی خود بگنجانید. این میوهها حاوی آنتیاکسیدان هستند و به رفع بوی بد دهان کمک میکنند.
- دمنوشهای گیاهی مانند چای سبز، نعنا، چای سیاه و جعفری میتواند گزینه مناسبی برای ایجاد بوی خوش در دهان باشد.
- اجازه ندهید دهانتان خشک شود.
- با غرغرهکردن آبنمک، ته حلق خود را از میکروبها پاک کنید.
- مسواک خود را حتماً حداقل هر سه ماه یکبار عوض کنید.
- بررسی و چکاپ به شما کمک میکند تا پیشاز جدیشدن مشکلات دهانی و دندانی آنها را رفع کنید.
نکات مهم برای رعایت بهداشت دهان و دندان و رفع بوی بد دهان
رعایت نکات زیر میتواند تا حد زیادی از بوی بد دهان بکاهد:
- در طول روز سعی کنید حداقل دو بار مسواک بزنید و وعدههای مسواک زدن را طوری تنظیم کنید که بعد از هر وعده غذایی باشد.
- نخ دندان کشیدن به شما کمک میکند ذرات غذای باقیمانده بین دندانها را از بین ببرید. فراموش نکنید که با مسواکزدن تنها ۴۰ درصد از پلاکهای دندانی از روی سطح دندان زدوده خواهد شد.
- اگر از پروتزهای دندانی و دندانهای مصنوعی استفاده میکنید، حتماً باید روزی ۲ بار آنها را بعداز هر وعده غذایی تمیز کنید تا باکتریها و میکروبها در دهانتان جمع نشوند.
- بخش زیادی از باکتریها، سلولهای مرده و مواد غذایی روی سطح زبان باقی میمانند و مسواک زدن بر روی زبان میتواند کارگشا باشد.
- در طول روز از آدامس یا آبنبات استفاده کنید تا تولید بزاق در دهانتان افزایش پیدا کند. خشکشدن دهان باعث ایجاد بوی بد خواهد شد.
- در طول روز آب زیادی بنوشید و از کشیدن سیگار، نوشیدن الکل و مصرف تنباکو پرهیز کنید.
کدام مواد غذایی برای ازبینبردن بوی دهان موثر هستند؟
برخی از مواد غذایی برای رفع بوی بد دهان مفید هستند و شما میتوانید برای حصول مقصود آنها را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- کمی میخک و دانه رازیانه را بجوید تا باکتریهای مضر دهانتان از بین بروند.
- دارچین نیز هم بوی خوبی دارد و هم میکروبها را نابود میکند.
- یک تکه پرتقال یا لیمو تازه دهانتان را خوشبو و غدد تولیدکننده بزاق را تحریک خواهد کرد.
- چای سبز یک نوشیدنی بسیار مفید است که با باکتریها نیز مبارزه میکند.
- جعفری، ریحان و نعنا میتواند بوی مطبوعی به دهانتان بدهد.
- خوراکیهای خام و تردد مانند سیب درختی دندانها را تمیز میکنند.
- در طول روز از آجیلها و دانههای دارای فیبر استفاده کنید.
- ترکیبات فعال در ماست برای کاهش بوی بد دهان و رفع مشکلات معده و گوارش موثر خواهد بود.
برای درمان بوی بد دهان چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر با راهکارهای خانگی و گیاهی موفق به ازبینبردن بوی بد دهانتان نشدید، باید برای بررسیهای بیشتر به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با انجام معاینات و آزمایشهای مختلف علت زمینهای بوی بد مشخص شود. پزشکان حاذق و ماهر مراکز دندانپزشکی زمرد آماده خدمترسانی به شما و رفع مشکلات دهان و دنداهایتان با بهترین کیفیت خواهند بود.
سخن پایانی
بوی بد دهان هم برای شما و هم برای اطرافیانتان ناخوشایند است و باید با انجام راهکارهای مختلف در صدد رفع آن بکوشید. توصیه میکنیم برای رفع بوی بد دهان حتماً نکات بهداشتی را رعایت و در نهایت برای بررسی بیشتر به دندانپزشک مراجعه کنید.
یک دیدگاه بنویسید