لبخندزدن از آن دسته کارهایی است که میتواند چهره شما را صدوهشتاد درجه زیباتر کند؛ اما افزایش سن، در برخی افراد باعث میشود که لبخندهای زیبایشان با مشکلاتی مثل پوسیدگی، شکستگی و یا افتادن دندان، دچار نقص شود. خبر خوش اینکه میتوانید روی ایمپلنت بهعنوان یکی از روشهای جایگزینکردن دندان سالمندان، حساب کنید. بهکمک این روش حرفهای، کهنسالان نیز میتوانند زیبایی لبخند خود را مجدداً به دست بیاورند. اگر شما هم مسن هستید یا دغدغه دندانهای ازدسترفته افراد مسن را دارید، با این مقاله همراه شوید تا سیرتاپیاز اطلاعات لازم درباره ایمپلنت دندان سالمندان را به دست بیاورید.
آیا کاشت ایمپلنت در سن بالا امکانپذیر است؟
ازدستدادن دندانها در سن بالا، باعث میشود که در درازمدت فرم صورت افراد تغییر کند و شکل فک و گونههای آنها دچار افتادگی شود؛ اما در این میان، یک روش ایمن و سالم بهکمک سالمندان میآید و آنها را از عوارض بیدندانی نجات میدهد. همین اول کار بدانید که ایمپلنت دندان سالمندان هیچ محدودیت سنی ندارد و یک روش ایمن و تاثیرگذار به حساب میآید که با خیال راحت میشود آن را برای جایگزینکردن دندانهای ازدسترفته انتخاب کرد؛ ولی آیا ایمپلنت برای سالمندان هیچ خطری ندارد؟ در ادامه به بررسی دقیقتر این موضوع میپردازیم.
آیا ایمپلنت در سن بالا شرایط خاصی دارد؟
راستش را بخواهید همه افراد مسن، کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندانی نیستند و اوضاع انقدرها هم برای تمام کهنسالان، گلوبلبل نیست. ایمپلنت دندان از آن دسته کارهایی است که نیاز به بررسی دقیق شرایط بیمار دارد و لازم است که برای حفظ سلامت سالمند عزیزتان در صورت وجود این چند مورد، قید این روش درمانی را بزنید:
انواع بیماری
- بیماری قلبی؛
- دیابت؛
- بیماریهای لثه؛
- صرع؛
- ایدز؛
- هپاتیت؛
- بیماریهای استخوان فک؛
- آلزایمر؛
- پارکینسون؛
- و….
توانایی سالمند
درصورتیکه سالمند بهخاطر محدودیتهای جسمی یا ذهنی خود امکان مراقبت از ایمپلنت دندان را نداشته باشد، ممکن است که سلامت فک و لثه او با کاشت ایمپلنت به مشکلات جدی بربخورد.
کاشت ایمپلنت در سن بالا چه مزایایی دارد؟
ایمپلنت دندان سالمندان را نباید دستکم گرفت؛ زیرا یکی از پرمزیتترین اقدامات دندانپزشکی برای افراد سنوسالدار، همین روش پرطرفدار است. کاشت ایمپلنت در سن بالا مزایای هیجانانگیز و وسوسهکننده زیادی دارد:
- بازگرداندن زیبایی چهره: ایمپلنت میتواند ظاهر و عملکرد دندانهای ازدسترفته را به صاحبش بازگرداند و به سالمند کمک کند تا دوباره بتواند لبخندی زیبا و طبیعی را تجربه کند.
- بالارفتن اعتمادبهنفس: طبیعتاً داشتن دندانهایی یکدست، سالم و زیبا میتواند اعتمادبهنفس افراد مسن را تا حد زیادی افزایش بدهد.
- راحتی در جویدن غذا: ایمپلنت کار آنها را در جویدن غذا و هضم آن راحت و همین موضوع، وضعیت گوارش آنها را روبهراه میکند.
- تغییر در شیوه صحبتکردن: خالیبودن جای دندانها در دهان، باعث تغییر در نحوه صحبتکردن سالمندان میشود؛ بنابراین کاشت ایمپلنت آنها را از شرّ این موضوع آزاردهنده خلاص میکند.
معایب و خطرات احتمالی جراحی ایمپلنت در سن بالا
ایمپلنت، از آن دسته درمانهای دندانپزشکی است که گاهی مراجعین مسن را با خطرات و عوارضی مواجه میکند:
- عفونت: یکی از شایعترین عوارضی که برخی افراد سالمند بعداز ایمپلنت دندانهایشان با آن مواجه میشوند، عفونت است. این عفونتها اغلب اوقات توسط متخصص درمان میشود؛ اما در بعضی موارد میتواند باعث از دسترفتن ایمپلنت کاشتهشده شود.
- درد: این دردها معمولاً خفیف هستند و با داروهای مسکن به راحتی کنترل میشوند.
- خونریزی: یکی دیگر از عارضههایی که ممکن است ایمپلنت دندان سالمندان ایجاد کند، خونریزی خفیف است که البته با کمک دندانپزشک بعداز چند روز برطرف میشود.
- شکستگی: اگر سالمند از ایمپلنت خود بهدرستی مراقبت نکند و آن را تحت فشار یا ضربه قرار دهد، احتمال شکستگی این عضو جدید وجود دارد.
- پسزدن ایمپلنت: مراجعانی وجود داشتهاند که لثههایشان ایمپلنت را پس زده است. این اتفاق بیشتر اوقات بهخاطر رعایتنکردن نکات بهداشتی و یا بیماریهای زمینهای در سالمندان، رخ میدهد.
- لقشدن ایمپلنت: این دندانهای جدید، میتواند درصورت کاشت غیرتخصصی، دچار لقشدگی یا کندهشدن روکش شود. شما میتوانید با مراجعه به مراکز حرفهای مانند زنجیره مراکز دندانپزشکی زمرد، از چنین عوارضی جلوگیری کنید.
- مشکلات سینوسی: بهدلیل اینکه ایمپلنتها روی فک بیمار کاشته میشوند، در بعضی موارد ممکن است در نزدیکی سینوسها قرار بگیرند. اگر استخوان فک ضعیف باشد، ایمپلنت دندان سالمندان میتواند باعث تحریک این استخوان و درد یا ترشحات سینوسی شود.
ضروری است که قبلاز هرگونه اقدام و تصمیم، برای جلوگیری از بروز خطرات در ایمپلنت سالمندان، ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید و در یکی از مراکز معتبر دندانپزشکی برای کاشت ایمپلنت روی فک سالمند اقدامات لازم را انجام دهید.
ایمپلنت یا دندان مصنوعی؟
هر فردی با ازدسترفتن دندانهای طبیعی و سالم خود، دچار یک دوراهی پرچالش میشود: ایمپلنت یا دندان مصنوعی؟ واقعیت این است که هر کدام از این دو روش، مزایا و معایب خود را دارند و بهترین گزینه برای شما به عواملی مانند سلامت عمومی بدن، شرایط فک و صورت و بودجه شما بستگی دارد؛ اما بهطورکلی لازم است که پیشاز گرفتن هر تصمیمی، با زیروبمِ این دو روش درمانی برای جایگزینکردن دندانهای خود آشنا شوید:
مزایا و معایب ایمپلنت دندان
در ایمپلنت دندان ابتدا دندانپزشک یک پایه فلزی را در استخوان فک میکارد. سپس یک روکش دندانی، درست مشابه دندان طبیعی، روی پایه ایمپلنت قرار میدهد و دندانهایی کاملاً طبیعی و ثابت به شما هدیه میکند؛ اما اگر بخواهید از مزایای ایمپلنت دندان سالمندان بدانید:
- ظاهر طبیعی؛
- عملکرد طبیعی؛
- ماندگاری طولانیمدت تا حدود ۲۵ سال.
معایب ایمپلنت دندان:
- هزینه بالا؛
- طول درمان زیاد تا حدود چند ماه؛
- نیاز به مراقبتهای بعداز جراحی.
مزایا و معایب دندان مصنوعی
دندان مصنوعی یک پروتز مصنوعی به شکل فک و دهان مراجع است که روی لثه فیکس میشود. مزایای این روش درمانی را میتوان در این چند مورد خلاصه کرد:
- هزینه کمتر؛
- طول درمان کوتاهمدت.
معایب دندان مصنوعی:
- ظاهر نهچندان طبیعی؛
- عملکرد محدود بهخاطر متحرکبودن؛
- نیاز به مراقب دائم در مقابل پلاک و جرم.
حال که با تکتک مزایا و معایب این دو روش معروف آشنا شدید، میتوانید با توجه به نیازهای شخصی، بودجه، شرایط جسمی و … خود دست به انتخاب بزنید. طبیعی است که ایمپلنت دندان سالمندان، در صورت عدم وجود بیماری زمینهای، میتواند کیفیت زندگی آنها را تا حد چشمگیری بهبود ببخشد تا دردسرهای زندگی با پروتز دندانی مصنوعی را به دوش نکشند.
معایب پروتزهای معمولی برای برای سالمندان
پروتزهای معمولی یا همان دندان مصنوعیها برای سالمندان معایبی دارد که میتواند طی زمان طولانی، کیفیت کار با دندان آنها را پایین بیاورد. این پروتزها ظاهری نسبتاً مصنوعی دارند و اعتماد به نفس افراد سنبالا را در بعضی مواقع دچار آسیب میکنند. همچنین متحرکبودن این دندانهای مصنوعی در جویدن غذا و تحرکهای دهانی، باعث بروز مشکلات و جابهجایی این پروتزها میشود. همچنین تجمع پلاک و جرم روی این پروتزها، گاهی دردسرساز میشود. نکته دیگری که میتواند اوضاع صاحبان پروتزهای مصنوعی دندانی را به هم میریزد این است که بعداز گذر سالها، شکل لثه سالمندان تغییر میکند و دندان مصنوعی، تماموقت روی لثه فیکس نمیماند. تمام این معایب، باعث میشود که برخی افراد، روی پروتزهای مصنوعی را خط بکشند، دستبهجیب شوند و بروند سراغ ایمپلنت دندان سالمندان!
مراقبتهای پساز ایمپلنت دندان سالمندان
ایمپلنت، راهکاری است امن و حرفهای که تا سالهای سال افراد را از داشتن دندانهایی مستحکم و پایدار مطمئن میکند؛ ولی درعینحال پیشنهاد جدی متخصصین به مراجعین خود، این است که نکات لازم را برای دوام بیشتر این دندانهای جایگزین و دوستداشتنی، رعایت کنند:
- رعایت بهداشت دهان و دندان: بدون شک مسواکزدن با مسواک نرم و خمیردندان فلوراید، مانع از جلوگیری جرم روی دندانها میشود و عفونتهای ناشی از میکروبها و پلاکهای دندانی را به طرز عجیبی کاهش میدهد. همچنین استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز، آسیبهای احتمالی لثه و روکش ایمپلنت را رفع میکند.
- مراجعه به دندانپزشک: تنبلی نکنید و معاینه و جرمگیری دندانهای جدیدتان را جدی بگیرید. چکاپ دندانی و بررسی منظم دندانها هر ۶ ماه یکبار، یکی از ضروریترین کارهایی است که نباید آن را پشتگوش بیندازید.
- پرهیز از جویدن غذاهای سفت: بهتر است که سالمندان از جویدن غذاهای سفتوسخت مثل آجیلهای پوستدار، یخ، استخوان و گوشتهای سفت و خام خودداری کنند.
- استفاده از مسکّنها: درصورتیکه پساز جراحی ایمپلنت دچار درد شدید، میتوانید از مسکنهای عمومیتری مثل ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید.
سخن پایانی
ازبینرفتن دندانها یکی از رایجترین معضلاتی است که افراد سالمند معمولاً با آن مواجه میشوند. حالا که با ایمپلنت دندان سالمندان و اطلاعات مربوط با آن بهطور کامل آشنا شدید، میتوانید با مراجعه به زنجیره مراکز دندانپزشکی زمرد و خدمات مربوط به ایمپلنت، یک ردیف دندان سالم و محکم -درست مثل دندانهای طبیعی خود- به دست بیاورید و لذت جویدن غذا، صحبتکردن و لبخند مرواریدی را دوباره بچشید!
یک دیدگاه بنویسید